2019-03-07 21:18:00

Hrvatski dan liječnika

Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godine, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke. Ovim se danom podiže svijest o važnosti toga zanimanja, u kojem posebno mjesto zauzima odgovornost za ljudsko zdravlje i život. Zato je liječnička profesija oduvijek bila toliko posebna i humana.

 

I mi smo se odlučili saznati više o samoj zdravstvenoj djelatnosti te smo ugostili medicinsku sestru Tatjanu Smolčić koja radi na odjelu Pedijatrije u OŽB Vukovar. Predavanju su nazočili učenici od 5. do 8. razreda.

U svom zanimljivom predavanju govorila nam je o povijesti sestrinstva, o potrebnom obrazovanju, znanju, vještinama i osobinama koje bi trebala posjedovati medicinska sestra. Te općenito kako je biti zdravstveni djelatnik.

Učenike je zanimalo kako se odlučila na ovaj poziv, pitali su je da opiše svoj radni dan, da opiše najteži slučaj koji je imala te kako je to raditi u smjeni od 12 sati, zanimljiv im je bio opis tehnike i drugih igara koji su na raspolaganju djeci, pacijentima odjela.

Nakon predavanja, pokazala im je rekvizite koje je donijela, poklonila neke onima najupornijima, a pojedincima je i mjerila tlak.

Svoje izlaganje završila je sljedećim riječima.

„Želim vam još jednom reći da  biti medicinska sestra znači najčešće nemati radno vrijeme. Što time želim reći? Želim reći da si tu za rodbinu, prijatelje, poznanike čak i za nepoznate 24 sata. Konstantno educiraš sve ljude s kojima dolaziš u kontakt. To nekada može biti jako naporno, stresno, zahtjevno ...nekada i nezahvalno,  ali ....ako radiš iz onih najčišćih i najiskrenijih pobuda, a to je da pomogneš onome tko je u nevolji, tko je u brizi i ne zna što treba raditi i kako postupiti ......onda je to ...to . Osjećaj koji doživite je plaća, povrh plaće koju dobijete u ustanovi za koju radite.“

Zaključila je izrekom:  „Kada spasiš jedan život , onda si heroj. Kada spasiš stotine života , onda si medicinska sestra.“

Svojim predavanjem pomogla je nekim učenicima koji sebe vide u medicini.

Hvala sestri Tanji!


Osnovna škola Siniše Glavaševića