2017-01-27 13:30:32

"ČOKO, ČOKO, ČOKOLADA - Dan čokoladne torte"

Danas nam je divan dan… Iako većini nas nije rođendan, ovo je dan posvećen vjerojatno najvećem užitku na svijetu za mnoge – čokoladi. Točnije, 27. siječnja obilježava se kao Dan čokoladne torte što su naši učenici odlučili prikladno i proslaviti.

Učenici 2.a i 2.b razreda, s učiteljicama Ružicom Sabo i Gordanom Lavrnić, posjetili su školsku knjižnicu gdje im je knjižničarka Biljana Krnjajić održala radionicu o tome kako je nastala čokolada - Kinder jaje.

 

 

Doznali su tako da je tvorac Kinder jaja bio William Salice te da se prva serija ove čokolade prodala u manje od sat vremena. Čokoladna obloga u obliku jajeta u čijoj je unutrašnjosti plastična kapsula s dijelovima sitne igračke za slaganje odmah je postala hit. 

U više od 40 godina tvrtka Ferrero prodala je milijarde Kinder jaja. Omiljeni proizvodi ove tvrtke su i Ferrero Rocher, Raffaello, Nutella, Tic Tac.

ZANIMLJIVOSTI

Pokušate li prokrijumčariti Kinder jaja u SAD, nećete se dobro provesti..

Granična policija ne samo da će vam oduzeti jaja, već ćete morati  platiti kaznu od 1.200 dolara po jajetu.

SAD ne dozvoljava stvari spremljene u hranu, no to je jedino slučaj ako se taj predmet ne vidi izvana.

Postoji proizvod sličan Kinder jajetu, a u SAD-u nije zabranjen. Radi se također o čokoladnom jajetu s igračkom, no ona je spremljena unutar kapsule kroz koju je vidljivo da se unutra nalazi nekakva igračka.

 

Nakon poslušane priče učenici su odgovarali na postavljena pitanja, a zatim sudjelovali u aktivnosti Grafikon riječi te igri mašte Vokalna ekspresija.

 

 

Oduševljenje je izazvala istraživačka aktivnost Put kakaovca koja je podrazumijevala rad na tabletima gdje su učenici kroz igru prikupljanja zrna kakaa razvijali svoje digitalne vještine. Zrna kakaa nekada su bila toliko vrijedna da su čak mlada i mladoženja ljubav iskazivali darujući jedno drugom pet takvih zrna, a o njihovoj vrijednosti svjedoči i činjenica da su se ona koristila i umjesto novca pa se tako zec mogao kupiti za deset zrna, a  odjeća za stotinu zrna kakaa.

 

 

Za kraj su učenici napravili veliku kartonsku tortu „od čokolade“. 

 

 

U znak prijateljstva, učenici su jedni s drugima podijelili svoje omiljene čokoladne poslastice.

 

Sudjelovali u radionici: učenici 2.a razreda s učiteljicom Ružicom Sabo, pripravnicom Draganom Žarković i asistenticom Marinom Biljnom i učenici 2.b razreda s učiteljicom Gordanom Lavrnić


Osnovna škola Siniše Glavaševića