preskoči na sadržaj

Osnovna škola Siniše Glavaševića

Login
KUTAK ZA OSMAŠE

Upis u srednje škole

Kalendar
« Srpanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Anketa
Za što najviše koristite Internet?

Carnet
Carnet
26.07.2021. 18:04
INFO Najava radova – CARNET – vise zupanija – 29. i 30.07.2021.
Postovani, U svrhu osiguravanja stabilnosti rada okosnice CARNET mreze, CARNET NOC ce izvrsiti programsku nadogradnju mreznih uredjaja uslijed cega ce doci do prekida mrezne povezanosti CARNET korisnika prema sljedecem rasporedu: ... The post INFO Najava radova – CARNET – vise zupanija – 29. i 30.07.2021. appeared first on CARNET .

26.07.2021. 13:39
Poziv na istraživanje tržišta - Nadogradnja sustava za upravljanje API pozivima
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET planira započeti postupak javne nabave usluge nadogradnje sustava za upravljanje API pozivima u sklopu II. faze programa ,,e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola ... The post Poziv na istraživanje tržišta - Nadogradnja sustava za upravljanje API pozivima appeared first on CARNET .

23.07.2021. 15:04
INFO Najava radova – CARNET – vise zupanija – 28.07.2021.
Postovani, U svrhu osiguravanja stabilnosti rada okosnice CARNET mreze, CARNET NOC ce izvrsiti programsku nadogradnju mreznih uredaja uslijed cega ce doci do prekida mrezne povezanosti CARNET korisnika prema sljedecem rasporedu: ... The post INFO Najava radova – CARNET – vise zupanija – 28.07.2021. appeared first on CARNET .

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
MALI JEZIČNI SAVJETI

Zuji, zveči, zvoni, zvuči. Šumi, grmi, tutnji, huči - To je jezik roda moga!

NAŠ YOUTUBE KANAL

Stručni skupovi

Pisalice sveznalice
Božićne čestitke
TEA MAUL / datum: 18. 12. 2020. 18:45

[OPŠIRNIJE]Bonton knjižnice
ENA MARKOVIĆ / datum: 27. 2. 2020. 13:35

 Pravila ponašanja u knjižnici

  1. 1. U knjižnici se ponašamo pristojno i prema pravilima, ali opet slobodno.
  2. U čitaonici se čita i istražuje pa poštujemo druge i ne razgovaramo glasno.
  3. Ako u neku uslugu nismo sigurni ili ako nešto trebamo, a sami ne znamo kako do toga, uvijek pitamo knjižničarku.
  4. Na kvizovima, književnim susretima i drugim događanjima smo tolerantni, slušamo, ne upadamo  u riječ, ali sudjelujemo u razgovoru.
  5. Posuđenu knjigu uvijek vraćamo u propisanim vremenskom roku i pazimo da ih ne oštetimo ili izgubimo.

[OPŠIRNIJE]MJESEC HRVATSKOG JEZIKA
LUCIJA ULAKOVIĆ / datum: 27. 2. 2020. 13:29

Ovog mjeseca obilježavamo mjesec hrvatskog jezika, s početkom 21.veljače koji je upravo Međunarodni dan materinskog jezika, i završetkom 17.ožujka. Mjesecom hrvatskog jezika želimo podići svijest o očuvanju temelja hrvatskog nacionalnog identiteta- MATERINSKOG JEZIKA.

                                  

 

 


[OPŠIRNIJE]Lavoslav Ružička
ENA MARKOVIĆ / datum: 27. 2. 2020. 13:23

18.2.2020. imali smo dan posvećen Leopoldu Lavoslavu Ružički

Naši nobelovci

Pogledali smo film o Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu. Nakon filma smo napisali sve najvažnije o njima na plakat. Radionicu su vodile nastavnica Branka i Marina.

Životopis Lavoslava Ružičke

Pogledali smo kratak film o Lavoslavu Ružički. Nakon toga smo izvukli sve najvažnije iz tog filma i napravili Lavoslavovu iskaznicu. Radionicu je vodio nastavnik Mladen.


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica
TEA MAUL / datum: 27. 2. 2020. 13:17

Dan ružičastih majica dan je kada slavimo borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Razlog obilježavanja ovog dana je jedan učenik iz Kanade koji je bio zlostavljan od strane svojih kolega, zato što je u školu došao u ružičastoj majici kao potpora majci u borbi protiv raka.

Kada je svijet saznao za ovog dječaka i njegovu priču, u znak potpore je organiziran dan kada svi nosimo ružičaste majice.

Zato sada, zadnju srijedu u veljači slavimo kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.


[OPŠIRNIJE]Medijska pismenost - pismenost novog doba
Marija Ilinčić / datum: 19. 2. 2020. 18:28

U sklopu  Dana medijske  pismenosti, 19. veljače 2020. g. u Osijeku održane su  edukativne radionice u kojima smo imali priliku izraziti svoje mišljenje i pokazati našu maštovitost i kreativnost o temama kao što su vrednovanje medijskih sadržaja, suzbijanje  nasilja, sigurnosti na internetu i sl.

Bili smo podijeljeni po grupama i svaka je grupa imala drugačiji zadatak kao npr. izraditi plakat, snimiti reklamu…

Nakon što je svaka grupa obavila svoj zadatak predstavnik grupe je bio zadužen za izlaganje rada.

Ovo iskustvo nas je sve potaknulo da razvijamo svoje kritičko mišljenje i naučilo nas je važnosti suradnje s drugima.

                             


[OPŠIRNIJE]Lavoslav Ružička
TEA MAUL / datum: 19. 2. 2020. 13:43

Jučer smo u školi imali integrirani dan posvećen našem sugrađaninu i nobelovcu Leopoldu Lavoslavu Ružički.

 

Dječje igre iz Ružičkinog djetinjstva

Učenici koji su sudjelovali u ovoj radionici igrali su igre vezane uz vrijeme Ružičkina djetinjstva.Igre koje su igrali bile su zabavne i zanimljive.

Radionicu su pripremili i vodili nastavnik Siniša i nastavnica Zdenka.

 

Kviz o Ružički

U ovoj radionici učenici su rješavali zabavne kvizove s podatcima koje su već znali o Lavoslavu Ružički, te su naučili nove informacije o njemu.

Radionicu su vodile nastavnice Ankica i Karolina.


[OPŠIRNIJE]Što je lektira
Erika Bainrauch / datum: 30. 1. 2020. 13:45

Lektira je za mene čitanje knjige iz hrvatskog jezika  do kraja mjeseca. Ali  vi ne birate nego nastavnici vam odaberu.

Neki vole čitati, a neki ne. Neki nastavnici daju lektire koje su duge, lektira je sastavni dio nastave hrvatskog jezika  one su posebice u osnovnim školama. To sam našla na internetu ,a sada slijede moje omiljene lektire i lektire koje ja želim da dođu u sve osnovne  škole , ali prvo omiljene.

Moje  omiljene su: Grigor Vitez Koko u Parizu, Ivana Brlić-Mažuranić Regoć, a  sada knjige koje ja želim da budu lektire:

Gregorov dnevnik, Tom Gates moj svijet…


  


[OPŠIRNIJE]Lektira
Marija Ilinčić / datum: 30. 1. 2020. 13:41

Lektira

Lektira je sastavni dio hrvatskog jezika u školama, posebice u osnovnim.

Služi da se djeca nauče i priviknu čitati. Čitanjem lektira dijete ujedno uči razmišljati. Razina kritičnog razmišljanja ovisi o tome koliko puno dijete čita. Potiče kreativnost i maštu što je osobito važno kod djece.

Neke lektire sadrže neko dublje značenje pa djeca trebaju biti zrelija kako bi ju u potpunosti ili bar djelomično shvatila. Primjer takvih lektira su: Duga, Starac i more, Prosjak Luka, Breza i Divlji konj koja je moja najdraža lektira.


[OPŠIRNIJE]ZABAVNO ČITANJE
LUCIJA ULAKOVIĆ / datum: 30. 1. 2020. 13:40

                   

Zavoljeti čitanje od malih nogu

Gotovo je nemoguće pronaći dijete koje uživa u čitanju lektira. Mislimo kako su lektire dosadne i gubljenje vremena, ali što ako bi mogli učiniti čitanje lektira zabavnim?

Lektira je sastavni dio hrvatskoga jezika, pa baš i nemamo izbora nego pročitati tu knjigu. Postoje one malo dosadnije lektire, kao i one vrlo zanimljive. Ja sam uživala u čitanju knjiga poput Družbe Pere Kvržice, Vlak u snijegu, Pustolovine Huckleberryja Finna, Duh u močvari i mnogih drugih knjiga koje nismo imali za lektiru. Bilo da volite povijesne romane, pustolovne, bajke ili pripovijetke, u svijetu knjiga ima ponešto za svakoga


[OPŠIRNIJE]ODRŽIVI RAZVOJ!
Roko Kefer / datum: 22. 1. 2020. 13:47

[OPŠIRNIJE]"Naša zajednička budućnost"
LUCIJA ULAKOVIĆ / datum: 22. 1. 2020. 13:43

[OPŠIRNIJE]Vaterpolo klub Vukovar
Roko Kefer / datum: 14. 1. 2020. 20:48

Vaterpolo klub Vukovar

VK Vukovar je sportska udruga osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja vaterpolo sporta i plivačke kulture.

Udruga je registrirana 2016. godine, a svoje konkretno djelovanje započela je početkom rada i otvaranja gradskog plivališta 2017. godine. Trener VK Vukovara trenersku karijeru započeo u vaterpolo klubu Osijek kao trener mlađih kategorija, a poslije i kao trener seniora i šef struke u istoimenom Klubu. U  tom periodu također sudjelovao u Kampovima Reprezentacije, kao i u Reprezentativnim akcijama HVS-a za mlađe kategorije.

Od 2009 do 2016 je bio trener u španjolskom klubu „Fortuna" 

Sve je počelo 2017. godina kada je reprezentivac Hrvatske Anđelo Šetka pozvao sve vaterpoliste u Split kako bi naučili više o sportu i svemu. Posjetili su splitski stadion Poljud i naučili više o Hrvatskom klubu Hajduk. VK klub se iz mjeseca u mjesec sve više razvija s napornijim treninzima. Danas je VK klub čak prvi u Slavoniji po kadetima. Nekoć ih je pobjeđivao susjedni grad Osijek, a sada mi pobjeđujemo njih. Danas u klubu čak ima preko 44. djece.  

                               ​


[OPŠIRNIJE]Muzej vučedolske kulture - izložba i radionica
Marija Ilinčić / datum: 12. 12. 2019. 19:24

12. prosinca 2019. g. u sklopu građanskog odgoja išli smo u Muzej vučedolske kulture na izložbu Ulazeći u dom te sudjelovali u edukativnoj radionici izgradnje vučedolske kuće. Imali smo priliku upoznati se sa načinom života starosjedioca Vučedola i njihovom snalažljivošću u surovom okruženju razdoblja eneolitika.

 


[OPŠIRNIJE]MISE ZORNICE
Roko Kefer / datum: 5. 12. 2019. 13:46

U svim gradovima, selima od 2.12 počinju mise zornice. Neki vjernici u gradu ne znaju što zapravo zornice znače. Neki kažu: „duže ćeš živjeti ako manje spavaš!“ Neki ljudi odu na posao, ostaviti djecu u vrtiću… A zapravo se nitko ne sjeti otići na misu. Mise zornice su posebna pobožnost, to su mise koje se slave u adventu u ranim jutarnjim satima u svitanje dana. Najčešće se slave u šest sati ujutro. Pa zato otiđite na mise zornice ako bar ne možete tijekom dana. Spomenite se da svetkujete dan Božji!


[OPŠIRNIJE]Sveta Lucija
LUCIJA ULAKOVIĆ / datum: 5. 12. 2019. 13:41

Blagdan Sv. Lucije

Sveta Lucija od Sirakuze (284. – 303.) slavi se 13. prosinca. Na blagdan sv. Lucije sijemo pšenicu. Zbog svoje je vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Progonitelji kršćana iskopali su joj oči nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. U tradiciji narodne i crkvene pobožnosti svetu Luciju vrlo često prikazuju s pladnjom i parom očiju na njemu. Narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju s najdužom noći zimskog sunčeva ciklusa. Pripisivali su joj posebnu moć – sveta Lucija bi zimskom suncu povratila snagu – svjetlost, da bi moglo ponovno zagrijati promrzlu zemlju iz koje bi niknuli novi plodovi.

              


[OPŠIRNIJE]Sveta Barbara
Marija Ilinčić / datum: 4. 12. 2019. 17:01

4. prosinca Crkva liturgijski časti sv. Barbaru, zaštitnicu rudara, ratara, talioničara i topnika, a njezin se zagovor često traži za dobru i blaženu smrt. Sveta Barbara je živjela u 3./4. st., a prema predaji, svoju je vjeru u Isusa Krista posvjedočila smrću, i to tako da ju je vlastiti otac, jer se nije htjela odreći kršćanstva, ubio.

Slikovni rezultat za sveta barbara - Vjera i djela


[OPŠIRNIJE]Moj grad- HEROJ
LUCIJA ULAKOVIĆ / datum: 14. 11. 2019. 22:37

Vukovar. Mjesto stradavanja i žrtve. Za neke grad iz pakla, za neke grad heroj. 18. i 19. studenog se prisjećamo upravo tih tužnih trenutaka. Prisjećamo se svih poginulih i nestalih ljudi, svih koji su se borili za slobodu kako bi mi živjeli u Vukovaru kakvog danas poznajemo. Zato ovaj tjedan odajmo počast svim hrvatskim herojima, malim i velikim.

.            


[OPŠIRNIJE]Vukovar- grad heroj!
Roko Kefer / datum: 14. 11. 2019. 11:21

Vukovar- grad heroj!

 

Kao što svi znamo 18.11. prisjećamo se žrtava grada Vukovara u ratu 1991.

Naš grad heroj koji se borio, pamtimo kao najhrabriji grad u povijesti Hrvatske.

Srpska agresija koja je nadvladala gradom Vukovarom ostavila je  grad bez i jednog čitavog stabla.

Evo što učenik OŠ. Siniše Glavašević misle o svojem gradu danas:

„Ja kao građanin Vukovara mislim da je Naš grad  heroj, koji se borio i ostao nepobjediv. Danas u Vukovaru se osjećam sigurno i zaštićeno. Volim svoj grad zato što ima puno lijepih tradicionalnih muzeja i lijepih uspomena.“ (Roko Kefer)

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Mladi i igre
LUCIJA ULAKOVIĆ / datum: 7. 11. 2019. 13:40

Kao i većina djece u ovo vrijeme i ja provodim svoje slobodno vrijeme igrajući računalne igre. Vjerovali ili ne, igrica koju najčešće igram je Minecraft. Za sve one koji ne znaju, Minecraft je računalna igra koja je izašla 2011. godine. To je virtualna igra u kojoj igrači skupljaju resurse iz prirode kako bi preživjeli. Postoje razni načini igranja Minecrafta, tj. razni „modovi“. Iako je virtualna igra i nije najbolja za vaše zdravlje, Minecraft je jako zanimljiva pa čak i poučna igra iz koje možemo naučiti mnogo o vanjskom svijetu.

  


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju