preskoči na sadržaj

Osnovna škola Siniše Glavaševića

Login
KUTAK ZA OSMAŠE

Upis u srednje škole

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica
Anketa
Za što najviše koristite Internet?

Carnet
Carnet
22.05.2018. 15:35
CARNET na Znanstvenom pikniku 2018.
Sedmi po redu Znanstveni piknik održat će se od 25. do 27. svibnja 2018. godine na jezeru Jarun (Otok Univerzijade) u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.  

21.05.2018. 13:46
Scientix webinar: „An introduction to Scientix and eTwinning“
U sklopu Scientix 3 projekta u utorak, 22. svibnja 2018. godine, u 18.00 sati održat će se webinar pod nazivom „An introduction to Scientix and eTwinning“.

16.05.2018. 14:12
CARNET otvorio pet Regionalnih obrazovnih centara širom Hrvatske
Gradovi Varaždin, Zagreb, Osijek, Rijeka i Split od danas su bogatiji za nove, moderne Regionalne obrazovne centre (ROC-eve). Centre je otvorila Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET u sklopu provedbe pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“, a vrijednost ove investicije iznosi 3,6 milijuna kuna.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

MALI JEZIČNI SAVJETI

Zuji, zveči, zvoni, zvuči. Šumi, grmi, tutnji, huči - To je jezik roda moga!

NAŠ YOUTUBE KANAL

Stručni skupovi

45 минута
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Још понешто о Дану планете Земље обележеном 22.априла
Autor: Maja Stojanović, 9. 5. 2016.

Поводом Дана планете Земље чланови новинарске секције обавили су интервјуе са неким наставницима, у наставку можете да их прочитате.


Интервју са наставником из географије, Новицом Гајићем

1. ЗАШТО ЈЕ ПОТРЕБНО ЧУВАТИ НАШУ ПЛАНЕТУ И НЕ ЗАГАЂИВАТИ ВОДУ,ТЈ. КОЈА ЈЕ ВАЖНОСТ ВОДЕ ЗА ЧОВЕКА И ПАНЕТУ УОПШТЕ?

-Наравно да је важно јер је планета Земља станиште на којем живимо. Без обзира што је човек друштвено биће природне средине, он у тој природној средини мора да се уклопи у све изазове која њему планета поставља. Према томе да бисмо могли да живимо у оним благодатима које нам природа да морамо да о природи, када кажем природа онда мислим на планету Земљу јер на њој тренутно живимо, водимо рачуна максимално.

2.КОЈИ СУ НАЈВЕЋИ ЗАГАЂИВАЧИ И ШТА МИ МОЖЕМО ДА УЧИНИМО ДА БИСМО СМАЊИЛИ НАШ НЕГАТИВАН УТИЦАЈ НА ПЛАНЕТУ?

-Највећи загађивач је човек са својим разним утицајима који доводи нашу планету у ситуацију да нам прети опстанак. Можемо највише да учинимо тако што се образујемо и на неки начин обавештавамо људе и освештавамо их како је битно да створимо услове и да на неки начин разумемо које су потребе планете и самих нас. Свако својим малим доприносом може да учини велику ствар.

3.ДА ЛИ ТРЕБА ДА СЕ ПЛАШИМО НЕСТАНКА ПИТКЕ ВОДЕ И АКО ДА ГДЕ ЋЕ ПРВО ТАЈ ПРОБЛЕМ ДА СЕ ПОЈАВИ?

-Не знам да ли баш ми треба да се плашимо али неке будуће генерације сигурно. Ако се то уопште и догоди прво ће се појавити у великим градским зонама где живи и неколико милиона људи.

4.КОЈИ ЈЕ ВАМА НАЈЛЕПШИ ПРЕДЕО НА ЗЕМЉИ?

-Сви су ми предели на Земљи једнако драги. Обзиром да сам географ било би веома нескромно да ја издвојим неки предео који се мени свиђа, јер сви су делови Богом дани. Ако баш морам да издвојим онда бих издвојио баш ово подручје на којем ми живимо уз 45-у паралелу, дакле баш у самом центру и имамо могућност да уживамо у благодатима лета, зиме, јесени и пролећа.

 

Интервју са наставницом из хемије, Милицом Нанковић

1.ЗАШТО ЈЕ ПОТРЕБНО ЧУВАТИ НАШУ ПЛАНЕТУ И НЕ ЗАГАЂИВАТИ ВОДУ,ТЈ. КОЈА ЈЕ ВАЖНОСТ ВОДЕ ЗА ЧОВЕКА И ПАНЕТУ УОПШТЕ?

-Ако знамо да је мање од 1% питке воде на Земљи,онда је довољно јасно да је треба чувати. Ми као загађивачи, мислећи на становништво уопштено на Земљи, ако овако наставимо и ових мање од 1% ћемо загадити. Нама прети опасност од загађивања вода и на подручју Борова и то разним ђубривима која користе пољопривредници па је сада у неколико задњих година уведено да морају проћи едукације да би се спречило загађивање наших вода.

2.КОЈИ СУ НАЈВЕЋИ ЗАГАЂИВАЧИ И ШТА МИ МОЖЕМО ДА УЧИНИМО ДА БИСМО СМАЊИЛИ НАШ НЕГАТИВАН УТИЦАЈ НА ПЛАНЕТУ?

-Задржала бих се на отпаду. Треба да покушамо одлагати различите врсте отпада на она места која су за то предвиђена. Мисим да наша школа иде у добром правцу, а то је да смо почели озбиљно да раздвајамо отпад па чак и поделом папира јер тиме штитимо овај простор од загађења.

3.ДА ЛИ ТРЕБА ДА СЕ ПЛАШИМО НЕСТАНКА ПИТКЕ ВОДЕ И АКО ДА ГДЕ ЋЕ ПРВО ТАЈ ПРОБЛЕМ ДА СЕ ПОЈАВИ?

-Мислим да не треба да се плашимо, али било би најбоље да користимо ову нашу праву питку воду. Увек постоје начини да се та вода контролише и да се елементи и супстанце што се нађу у води елиминишу.Ја ћу овде истаћи да ми на овом простору пијемо здраву, чисту, бунарску воду у комбинацији са Дунавском водом.

4.КОЈИ ЈЕ ВАМА НАЈЛЕПШИ ПРЕДЕО НА ЗЕМЉИ?

-Јако волим море, сваке године летујем у Грчкој, али не могу то успоређивати са Плитвичким језерима јер су стварно предивна! Поред Плитвичких језера бих издвојила Копачки рит. Но, сваки је предео на Земљи предиван!

                                              Ела Лазић, Драгана Јока, Инес Роксандић, 7.бPriloženi dokumenti:
IMG0556A.jpg (18.88 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju