preskoči na sadržaj

Osnovna škola Siniše Glavaševića

Login
KUTAK ZA OSMAŠE

Upis u srednje škole

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Anketa
Za što najviše koristite Internet?

Carnet
Carnet
15.11.2018. 15:35
CUC 2018: Mreža ideja – sve što trebate znati o novim tehnologijama i digitalnom društvu
Znate li kojih je sedam načina da propadnete kao WiFi stručnjak? Jesu li roboti već u našim školama? Što kad aplikacije koje koristimo više nisu besplatne? Kako potrošiti 10.160.430.000,00 kuna? Kako napisati STEM priču? Kako isprintati molekulu DNA na 3D printeru?

14.11.2018. 11:22
Započela provedba pilot projekta CRISS u osnovnim i srednjim školama Hrvatske
U rujnu 2018. godine započela je provedba onsite pilot projekta CRISS koji se odvija u okviru programa Europske unije za istraživanja i inovacije OBZOR 2020 i ima za svrhu razvoj i pilot implementaciju digitalne platforme za stjecanje, vrednovanje i certifikaciju digitalnih kompetencija učenika. 

05.11.2018. 10:07
Poziv na predstavljanje: Stare lektire u novome ruhu
U okviru Informativnog utorka, CARNET će predstaviti 72 nove inačice e-Lektira koje su objavljene na istoimenom portalu. Predstavljanje će se održati u utorak, 6. studenoga 2018. godine, u 10 sati u prostoru Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 4.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
MALI JEZIČNI SAVJETI

Zuji, zveči, zvoni, zvuči. Šumi, grmi, tutnji, huči - To je jezik roda moga!

NAŠ YOUTUBE KANAL

Stručni skupovi

45 минута
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Дан жена
Autor: Maja Stojanović, 5. 4. 2016.

Поводом 8. марта – Међународног Дана жена, наше уреднице Адриана Радић (8.б) и Вања Вугдраговић (8.б) позабавиле су се темом настанка и развоја феминизма, те су са нама поделиле своје мишљење на ову тему.


Википедија феминизам дефинише као збир друштвених покрета и идеологија чији је циљ дефинисање, успостављање и брањење једнаких политичких, економских, културалних и социјалних права жена. Залаже се за ослобођење жена од насиља, сексизма и традиционалних женских улога (домаћице, супруге, мајке, сексуалног објекта) и за прихватање жене као целокупне личности. Покрет се такође бори за остварење економске и политичке равноправности жена. Посебно се бави указивањем на постојање опресије у свакодневици, њеном предочавању јавности и третману жртава. Идеја покрета је уједињење жена како би се превазишла дискриминација. У почетку је покрет био ограничен само на жене, да би у каснијим периодима почео да укључује и мушкарце као активисте.

Почеци феминизма везани су за 19. век, пре свега у САД-у. Посебна група феминисткиња које су највише деловале у Великој Британији, али и у САД-у познате су као сифражеткиње. Сифражеткиње су биле нарочито радикалне те су се користиле разним методама како би се избориле за своја и права свих жена широм света.

Жене се већ више од једног века отворено боре да их се сматра једнако добрима као мушкарце. Ипак, многе жене у слабије развијеним земљама сматране су још увек „нижом врстом“. Такође, често у неким земљама девојчице бивају присилно удаване.  

Несигурни мушкарци кажу да жене данас желe да преузму њихове улоге - да буду мушкарци. Не! Ми желимо да се све оне жене које још увек немају право гласа и основна људска права, ослободе и кажу шта мисле, а да зато не буду кажњене.

Никако да се стане на крај лошем и неправедном односу према женама. Зашто?! И жене могу трчати и управљати технологијом. Зашто морамо слушати оне укорењене изразе препуне предрасуда, попут: „Трчиш као цурица“ . Да, цурице смо и поносне јер смо јаке и храбре. Мушка снага и храброст се подразумева, а ми морамо да се доказујемо. Зато је женска снага још вреднија. Жена се сама бори са препрекама које су за њу много веће него за мушкарце.

Важно је да се боримо за правду и против насиља над женама. Жене су одувек биле потлачене, а сада у 21. веку, крајње је време да се ослободимо и кажемо шта мислимо, те да те борбе постане свесна свака жена. Жена више не мора као некада бити домаћица ако она то не жели. Иако постоји отпор да се у нека занимања укључе жене, оне морају да буду упорне. Мушкарци су добродошли готово на свако место, а жена нигде. Зашто не би жена управљала авионом? Не постоји ни један добар одговор на то.

Наша порука мушкарцима и дечацима је: немојте понижавати жене јер оне то ничим нису заслужиле. Жене је потребно и пожељно: ценити, волети, поштовати, сматрати их равноправним и подржавати у њиховој борби против оних који јој ускраћују права.Priloženi dokumenti:
simon.jpg (90.62 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju